Trenger mer plass, får det ikke

Det ville seg ikke nå heller; for tredje gang har Uno Marine Elverum AS fått nei til å kjøpe deler av nabotomta på Grindalsmoen.

Naboen er Hedmark fylkeskommune, og Elverum videregående skole (ELVIS) har bil- og lakkavdeling på deler av den fem dekar store tomta. Nå har fylkeskommunen igjen satt foten ned for Uno Marine, som «sliter» med stor suksess som båtprodusent her i de dype skoger og har et betydelig behov for å utvide.

- Ingen bombe

- Fylkeskommunen begrunner avslaget med at de må beholde hele tomta med tanke på mulige framtidige utvidelser, konstaterer daglig leder og medeier av Uno Marine Elverum AS, Stein Åge Sund.

- Skuffet?

- Avgjørelsen er vel ikke akkurat noen bombe, men det er klart vi hadde håpet på et annet utfall.

- Hva nå?

- Vi gir ikke opp. Vi får ta en prat med Elverums næringssjef Tor Backe og se om vi finner på noe lurt, sier Sund.

Han betrakter seg sjøl som evig optimist, men legger ikke skjul på at han synes denne saken burde vært løst, til beste for begge parter.

- Hadde vi hatt cirka 1.000 kvadrat i tillegg til de 800 vi har, da ville vi vært berget, sier han.

Uno Marine produserer båter for Goldfish Boat i Son, og virksomheten går upåklagelig. Fem ansatte har produsert for ca. 4,5 millioner kroner så langt i år, og alle Goldfish-båtene skulle i utgangspunktet produseres i Elverum.

- Men da trenger vi plass til både å produsere og omstille oss. Produktspekteret i denne næringen er i stadig endring, og for oss avhenger mye av Goldfish Boats langsiktige planer. Vi bygde ti 36-fots båter til Forsvaret før sommeren. En 48 fots båt skal være ferdig i mars. To modeller på 23 og 28 fot skulle egentlig til Elverum, men disse må nå Goldfish sjøl ferdigstille i Son.

Alternativer?

Han nærmest sukker over at trangboddhet på store Grindalsmoen skal stikke kjepper i hjulene for en bedrift som vil vokse, både i omsetning og arbeidsplasser.

- Hadde vi bare visst, da vi bygde her i 2007, hva vi vet nå. Skal vi flytte herfra og begynne helt på nytt må vi investere 15-18 millioner kroner i stedet for å bruke noen millioner på å utvide, sier Sund.

Foreløpig går båtproduksjonen ufortrødent videre. Mesta-tomta i Jon Sunds veg er blitt vurdert, men ble funnet for stor og for kostbar, og er nå dessuten solgt. En tomt i Løten er blitt vurdert, pluss Grundsetmoen og Løvbergsmoen.

Sistnevnte plassering synes minst aktuell, og Stein Åge Sund vet heller ikke hvordan banken vil se på det hvis bedriften starter på ny frisk nærmere Grundset.